...JŲ PASLAPTYS... VIENA

Paskelbė VYNO VALANDA

Alyvmedis yra visžalis medis, plačiai auginamas Italijoje dėl aliejaus, gaunamo iš jo vaisių. Žydintis mažais baltais žiedais gegužę, kai auga laukinėje gamtoje, alyvmedis, „ulivo“, vadinamas „oleastro“, laukiniu alyvmedžiu.

 

Jo vaisiai, alyvuogės, šaltai spaudžiamos dovanoja mums patį sveikiausią aliejų, gerai savijautai ir grožiui, vienintelį aliejų išties panašų į odos lipidų sudėtį, mylimą uoslės paletės ingredientą.

 

Hipokratas patardavo naudoti alyvuogių aliejų nuo psichikos nestabilumo; Demokritas jį vadino „gyvybės eliksyru“, manydamas, kad gali garantuoti šimtmečio gyvenimą; mitologija teigia, kad Dzeuso žmona jį naudojo norėdama suteikti savo žvilgsniui jausmingumo ir suvilioti vyrą; Solonas paskelbė įstatymą, draudžiantį kirsti alyvmedžius... Pagaliau alyvmedžio šakelė yra dieviškojo atleidimo ir taikos tarp Dievo ir žmonių simbolis, derlingų žemių atgimimo ženklas, simboliškai laikoma balandžio snape, kuris, kelias dienas klajojęs, grįžta į Nojaus arką...

 

Ramus, impozantiškas, autoritariškas ir dosnus alyvmedis, amžinos stiprybės ir drąsos, darbštumo ir dosnumo, taikos ir brolybės simbolis, nepalūždamas iškilmingai saugo teritoriją, patvirtindamas hipnotizuojantį reginį... Kartais sunku atitraukti akis nuo tų pasaulėtinių alyvmedžių giraičių, išgyvenusių tiek metų laikų ir tarsi norinčių mums apie tai papasakoti.

 

Daugybėje epų pasakojama apie alyvmedį ir jo vaisius, mylimus visų žemiškųjų ir dieviškųjų herojų, kurie leidžiasi vainikuojami, lepinami ir atkuriami šio tūkstančius metų siekiančio medžio grožio ir dorybės. Jo istorija ir Viduržemio jūros civilizacijų istorija susipynusios daugiau nei 7000 metų.

 

Kai dangus nusidažo rausvai ir vėjas šnabžda sidabriniams lapams, atspindinčiams paskutinius saulės spindulius, alyvmedis tarsi nori mums pranešti, kokias gamtos dorybes jis gali mums suteikti savo nepaprastu eteriniu aliejumi, kuris sukauptas jo mažuose vaisiuose kartu su saulės šiluma ir oro bei žemės, kurioje auga, kvapu. Jo medienos, šiltas, saulėtas, vaisinis kvapas išties nepamirštamas.

 

Alyvmedis: šventas medis, sidabriškų šakelių ir lapų kilniai austas skulptūrinis medis, bendras Viduržemio jūros vardiklis, tai vienas gražiausių Gamtos mums dovanojamų medžių.

 

Alyvmmedis. Spindintis sidabru.

 

 

Gribaudo IF Idee editoriali Feltrinelli srl © 2019 

 

 

IŠSAMIAU > Frantoio Oleario di Gaspare Sarullo Olio Extra Vergine di Oliva


Bendrinti šį įrašą



Naujesnis įrašas →