UMBRIJA

Paskelbė VYNO VALANDA

Arnaldo Caprai

„...pavasaris vėl traukė mane per kalnus į pietus. Išsiruošiau į kelią pažįstamais maršrutais, trumpai sustodamas ir aplankydamas Boloniją, Florenciją, Areco, tuomet vėl klajodamas kurį laiką žaliojoje Umbrijoje.“ – konstatavo 1907 m. Hermann Hesse savo pirmąją kelionę Umbrija...

 

2021 m. Arnaldo Caprai vyninei sukako svarbus 50-metis. Šiai datai įamžinti buvo pristatyta pirmoji vyninės tvarumo ataskaita, įpareigojanti realiai vykdyti tikslus numatytus Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje priimtoje Darnaus vystymosi darbotvarkėje iki 2030 m. Įsipareigojimas išsaugoti gyvuojantį kraštovaizdį, stiprinant jo pamatinę vertę, meistriškumas įdiegiant naujoves kokybės labui ir vyno kultūros sklaida įtvirtina Arnaldo Caprai vyninės tarptautinę sėkmę.

 

Svarbiausia yra tai, kaip visuomenė naudoja sukuriamą – materialią ir nematerialią – pridėtinę vertę. - įsitikinęs Marco Caprai, Arnaldo Caprai sūnus, vadovaujantis Arnaldo Caprai vyninei nuo 1988 m., su aistra, paveldėta iš tėvo, sėkmingo tekstilės verslininko, kuris pirmuosius 3 ha vynuogynų įsigijo 1971 m. – „1971 m., kai mano tėvas įsigijo žemių ir įsteigė vyninę, Montefalco vyno gamyba buvo kritinėje situacijoje, buvo likę 25 arai Sagrantino vynuogynų ir penki gamintojai, kurių keturi – maži šeimos ūkiai, gaminantys vyną savo reikmėms.“ Šiuo metu Arnaldo Caprai vyninei priklauso 160 ha vynuogynų, iš kurių Sagrantino vynmedžiams skirti 44 ha.

 

Sagrantino vynuogė šimtmečiais auginama Montefalco kalvose, tarp kurių susitinka Clitunno, Topino ir Tevere upės, ir laikoma vietine. Rodos, jos kilmė siekia romėnų laikus... Vieni mano, kad ją importavo saracėnai iš Ispanijos, kiti – kad pranciškonai ją pargabeno iš Mažosios Azijos, treti – kad atvyko su Bizantijos vienuoliais, iš Graikijos teritorijos... Sagrantino vynmedžiai – Montefalco apylinkių pasididžiavimas, nenutrūkstančios meilės simbolis, perteikiantis jos įvairias prasmes... Montefalco senamiestyje visų saugomi vis dar auga šimtamečiai Sagrantino vynmedžiai. Čia pagamintas vynas nuo 1000-ųjų metų laikomas prestižine dovana.

 

Sagrantino vynuogių auginimo ir vyno gamybos reglamentai yra išties vieni seniausių. XIV a. dokumentai liudija Sagrantino vynuogių auginimo, derliaus nurinkimo, produkcijos apsaugos taisyklių egzistavimą. Taip pat rasta liudijimų apie 1540 m. Montefalco savivaldybės potvarkį, kuriame nustatyta derliaus nurinkimo data, taigi ir apie tradicinę vyno šventę, jo išaukštinimą, arba „Vyno SAGRA“.

 

„Šventasis“, ar „šventės“ vynas, kurio „passito“ stilius įgijo svarbą viduramžiais, nuo 70-ųjų išgyveno revoliuciją. Sausas vynas pradėtas gaminti 1972 m., 1979 m. Montefalco Sagrantino vynui buvo pripažinta D.O.C., 1981 m. įkurtas Montefalco vyno apsaugos konsorciumas ir 1992 m. Montefalco Sagrantino tapo dvyliktu vynu Italijoje, kuriam suteikiama D.O.C.G. Montefalco Sagrantino D.O.C.G. vyną privaloma gaminti tik iš Sagrantino vynuogių, brandinamų nuo gruodžio 1-os dienos bent 37 mėnesius, iš kurių bent 12 mėnesių – statinėse.

 

Prieš septynerius metus Marco Caprai pasamdė garsųjį prancūzų enologą Michel Rolland ir kartu jie pradėjo taikyti keletą subtiliausių vyno gamybos metodų: šiuo metu nuo pat pradžių Montefalco Sagrantino D.O.C.G. vynui atrinktos vynuogės šaltai maceruojamos mažose prancūziško ąžuolo statinėse, laikomose horizontaliai. Pirminės fermentacijos procesui temperatūra pakeliama iki 25 °C ir 5 – 10 dienų šios statinės, užkeltos ant bėgių, pasukamos tris kartus kasdien, t.y. misa išjudinama kasdien, tačiau ne kaip įprasta, taikant remontage metodą, o pasukant statines. Tokiu būdu susikuria ilgesnės taninų, t.y. natūralių polifenolių – itin svarbaus antioxidantų šaltinio –, grandinės, kadangi jie patiria mažiau streso, tad nėra agresyvūs, išlieka solidūs, bet švelnūs...

 

Sagrantino vynas – ilgaamžis, būtent tai vertina kolekcininkai. Mokslininkų nustatyta, kad Sagrantino vynuogėse taninų, t.y. natūralių polifenolių – itin svarbaus antioxidantų šaltinio –, koncentracija yra didžiausia, palyginus su bet kuria kita vynuoge visame pasaulyje...

 

Atrodo neįtikėtina – švelnaus profilio menkoje Montefalco teritorijoje Sangrantino vynmedžiai užima tik 670 ha, juos augina 350 vyno ūkių, iš kurių tik 89 Sagrantino vyną parduoda su savo etikete.

 

Umbrijoje yra prižpažintos 6 I.G.T. (Tipinės geografinės nuorodos), 13 D.O.C. (Kontroliuojamos kilmės nuorodos) ir 2 D.O.C.G. (Kontroliuojamos ir garantuojamos kilmės vietos nuorodos)... Etruskai pirmieji pradėjo tiesti kelius, jungtis, paspartinusias susisiekimą žeme, ir taip Umbrija tapo pasiekiama ir gerbiama tūkstantmečių eigoje.

 

Maždaug 1400 m. Venecijos pirkliai daugiausia vynų ir vynmedžių importuodavo į Italiją iš susikaldžiusios, nuolat okupuojamos Graikijos. Dėl kalvotos pakrantės ir daugybės salų Graikija turi 10-ąją ilgiausią pakrantę pasaulyje, 13676 km... Šiuo metu Italijoje yra oficialiai įregistruotos 6 graikiškos kilmės – dvi raudonųjų ir keturios baltųjųvynuogių veislės. Jos pasižymi skirtingomis organoleptinėmis savybėmis, o tai patvirtina jų kilmės įvairovę...

 

Dėl joms palankių pedoklimatinių sąlygų, maždaug nuo 1800 m. baltasias Grechetto vynuoges apsiribota auginti centrinėje Italijoje. Gyvybinga Grechetto vynuogė, kurios pavadinimas mena jos kilmę, jos prigimtį, idealiausiai pritapo prie Tibro upės, tekančios Laciju ir Umbrija... Colli Martani D.O.C. teritorija, Umbrijos regiono sostinės, Perudžijos, pietuose tai lyg alyvmedžių ir vynmedžių platybėje išsiuvinėta istorija. Colli Martani D.O.C. kilmės vietos nuoroda reglamentuojama nuo 1988 m. ir suteikiama baltiesiems vynams, pagamintiems iš čia auginamų, įgaliotų Grechetto, Trebbiano Toscano, Vernaccia, Sauvignon Blanc, Chardonnay ir / arba Riesling Italico vynogių. Tais pačiais metais gimė „Arnaldo Caprai Grecante Colli Martani D.O.C.“ Grechetto vynuogių vynas.

 

Montefalco Rosso D.O.C. kilmės vietos nuoroda raudoniesiems vynams buvo pripažinta 1979 m., tais pačiais kaip ir Montefalco Sagrantino D.O.C.

 

Montefalco Rosso D.O.C. vyno sudėtis privalo būti 70 – 60 % Sangiovese vynuogių, 15 – 10 % Sagrantino vynuogių, 25 – 0 % kitų įgaliotų raudonųjų vynuogių, brandinamų nuo lapkričio 1-os dienos bent 18 mėnesių. Vynas Riserva Montefalco Rosso D.O.C. brandinamas bent 30 mėnesių, iš kurių 12 mėnesių būtini statinėse.

 

Torgiano Rosso Riserva D.O.C.G. vynas gaminamas iš Sangiovese vynuogių, nuo 1990 m., o Sagrantino vynuogių Montefalco Sagrantino D.O.C.G. vynas nuo 1992 m., o jų pripažinimas paskatino visus vietinius vyndarius gerinti visų Umbrijoje gaminamų vynų kokybę.

 

1993 m. Sagrantino vynuogių derliaus vynas, kuriuo paminėtas Arnaldo Caprai vyninės 25-metis, tapo pirmuoju Montefalco Sagrantino D.O.C.G. vynu, kurį „Gambero Rosso“ įvertino trejomis taurėmis... Įsimintinas ir „Vyno Oskaras“, kurį Italijos Someljė Asociacija įteikė Marco Caprai 2001 m... Vėliau, 2007 m. „Vinitaly“ parodoje vykusios degustacijos metu, Italijos ir tarptautiniai kritikai įvertino Arnaldo Caprai 25 Anni 1997 Montefalco Sagrantino D.O.C.G.“ vyną, kaip vieną legendinių XX a. itališkų vynų, vieną ypatingiausių...

 

Arnaldo Caprai 25 Anni 2015 Montefalco Sagrantino D.O.C.G.“ vynui suteikiamas prestižinis įvertinimastrys taurės – net penkiuose paskutiniuose „Gambero Rosso“ leidiniuose; 2019 m. James Suckling ir „Wine Enthusiast“ įvertino šį vyną 94 balais, „The Wine Advocate“ 96 balais; 2020 m. Robert Parker įvertino 96 balais, „Doctor Wine“ 97 balais, optimaliai įvertintas „Vini d'Italia“, „Vinibuoni d'Italia“, „I Vini di Veronelli“ ir „Vitae“, aukso medaliu Merano vyno festivalyje; 2021 m. „Decanter“ įvertino šį vyną  96 balais.

 

Teritorinės vynuogininkystės potencialo sklaidos tobulinimo projektą Marco Caprai inicijavo jau vadovaudamas dinamiškai įmonei. Jis iki šiol laikosi regeneracinės filosofijos, siekdamas gerinti ekonominį, aplinkos ir socialinį tvarumą.

 

2002 m. jo tėvas, Arnaldo Caprai, buvo nominuotas Cavaliere del Lavoro, t. y. Darbo Riterio, garbei už ypatingus nuopelnus žemės ūkiui, verslumo potencialą. Tai didžiausias visuomenės pripažinimas tokioje šalyje kaip Italija, kur žemės ūkio maisto produktų sektorius išties dar turi daug potencialo.

 

Nuo 2000 m. Arnaldo Caprai vyninė sertifikuota įvairiais ISO standartais vynuogių auginimo, anglies pėdsako mažinimo ir energinio naudingumo gerinimo, gamybos ir tiekimo grandinių procesų kokybės ir aplinkosaugos veiksmingumo gerinimo labui.

 

2008 m. Arnaldo Caprai vyninė, tuomet įsteigtos Montefalco Grandi Cru Asocijacijos lyderė, inicijavo bendradarbiavimą su Milano universitetu, Umbrijos žemės ūkio ir maisto technologijų parku ir tam tikrais regioniniais mokymo centrais, siekiant apibrėžti teritorinį tvarios gamybos protokolą, eksperimentuojant ir pasitelkiant naujoviškas praktikas ir metodus. Taip 2013 m. gimė pirmasis Italijos tvarumo protokolas vyno sektoriuje„New Green Revolution“, „Naujoji žalioji revoliucija“, patvirtintas CSQA, nepriklausomos žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimo įstaigos, ir apdovanotas EXPO 2015 metu už indėlį į tvarumo plėtrą, o Marco Caprai tuomet tapo vienu iš 21-nerių Italijos paviljono atstovų.

 

2013 m. Arnaldo Caprai vyninei buvo įteiktas „Vinibuoni d'Italia“ ekologiškumo apdovanojimas. 2014 m. karšto vandens gamybai iš atsinaujinančių išteklių vyninėje buvo įrengti 24 m2 saulės energijos plokščių, be to vyninėje jau kurį laiką veikia nuotekų valymo įrenginys. 2015 m. buvo optimizuota šilumos izoliacija bei pagerintas šalčio paskirstymo sistemos efektyvumas. 2015 m. vyninė pradėjo bendradarbiauti su ITS Umbria Academy, siūlančia labai specializuotas magistratūros studijas – iš privalomų 1800 valandų kursų, 800 valandų skiriamos praktikai. 2016 m. Arnaldo Caprai vyninės įsteigtos Mokslinių tyrimų ir inovacijų laboratorijos techninis pagrįstumas paskatino naujoviško startuolio „Leaf SRL“ sukūrimą, orientuojantis į žinių, ryšių plėtrą Italijoje bei užsienyje.

 

2009 m., minint Nobelio fiziologijos ir medicinos premijos laureatės Rita Levi-Montalcini 100-ąjį gimtadienį, vyninė skyrė Rita Levi Montalcini Fondui Onlus specialios vyno kolekcijos pardavimų pajamas... 2017 m. vyninė tapo Sagrantino Tarptautinių karšto oro balionų varžybų remėju, vasarą pritraukusių 90 įgulų iš viso pasaulio... 2018 m. „Vinitaly“ parodos metu vyninei buvo įteiktas tarptautinis apdovanojimas.

 

#CAPRAI4LOVE iniciatyva taip pat yra neatskiriama ir apčiuopiama Arnaldo Caprai vyninės filosofijos išraiška. Metams bėgant, įsitraukiant ir kitoms įmonėms bei asociacijoms, surinktų lėšų dėka tampa įmanoma atgaivinti ir restauruoti Montefalco kultūrinį gyvybingumą liudijančius darbustarp jų 2018 m. Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčiojemuziejuje baigta restauruoti Benozzo Gozzoli freska Grandi Francescani“, 1452 m. jame nutapytų ciklo dalis, vaizduojanti tris pasaulinio garso italų kultūros veikėjus: Dante, Petrarka ir... Džoto, t.y. Giotto... Benozzo Gozzoli laikomas Renesanso stiliaus pirmtaku, jo freskose, šventųjų fone, vaizduojami vynuogynai... O ilgametražinio Vyno dvikova pristatymu 73-ąjame Venecijos kino festivalyje, filmuotu vyninėje, Montefalco istorinėse gatvėse ir vietose, siekta perteikti naują gyvenimo būdą, atsiremiant į tūkstantmetes tradicijas...

 

Tarp įvairių standartų, kurių laikytis Arnaldo Caprai vyninė įsipareigoja, taip pat išaukštinamas EQUALITAS – savanoriškai patvirtintas standartas, gimęs iš suinteresuotųjų šalių judėjimo, siekiantis vienodai apibendrintos vyno sektoriaus įmonių tvarumo vizijos, taip įtraukiant ir Montefalco Naujosios Žaliosios Revoliucijos protokolą. „Equalitas“ tvaraus standarto sklaida pagrindinėse pasaulio rinkose orientuojasi į tvaraus valdymo skatinimą. „Equalitas“ standartą valdantis mokslinis komitetas veikia neutraliai, nešališkai, taip garantuojant šio standarto nuolatinį pritaikymą prie pažangiausių turimų žinių. Tiesą sakant, standartas numato trijų gamybos dimensijų sertifikavimą: įmonės, produkto, teritorijos. “Be ekonominės pusiausvyros, t.y. gebėjimo generuoti pajamas ir darbą, svarbiausiomis yra aplinkos pusiausvyra – gebėjimas išlaikyti gamtos išteklių kokybę ir atkuriamumą – ir socialinė pusiausvyra – galimybė garantuoti žmogaus gerovės sąlygas –.” – Stefano Zanette.

 

Iniciatyvą plėtoja „Federdoc“ ir „Unione Italiana Vini“, siekiant išsaugoti 2013 m. Italijoje gimusio vyno tvarumo forumo metu aptartą kultūrinį paveldą, dabarties poreikius, techninį pagrindą. Šiuo metu tai yra pagrindinis Italijos vyno tiekimo grandinės tvarumo standartas. Arnaldo Caprai vyninė sertifikuota „Equalitas“ nuo 2019 m. – viena iš pirmųjų Italijoje.

 

2021 m. buvo paskelbta virš 780 straipsnių apie Arnaldo Caprai vyninę.

 

Marco Caprai sutinka, kad inovacijos yra būtinos tvarumo kelyje. Dėl šios priežasties ir dėl plėtros galimybių, jo vadovaujama vyninė nuolat yra naujausios kartos technologijų ir įrankių tyrimų ir bandymų lyderė.

 

Balanso paieška bei įsitikinimas, kad tik tvarumas gali garantuoti ateities kartoms galimybę gyventi mėgaujantis teritorija, yra neatskiriama dalis Arnaldo Caprai vyninės paveldo idealo...

 

Centrinės Italijos klimatas yra lemtingai įtakojamas vėjo, atsirandančio esant tam tikroms sąlygoms tam tikrose vietose, tad vadinamo įvairiais vardais, pvz., Bora Adrijos jūroje ir jos pakrantėse, Mistralis, Gregalis, Sirokas ir Tramontana, kai pasiekia Viduržemio jūrą. Būtent Tramontana pavadinimas – vėjas iš tarpukalnių – rodo, jog tai klastingas švelnaus klimato priešas – kažkaip prasibrauna pro Alpes, pro Apeninus... Pasiekęs centrinę Italiją, vėjas nusileidžia kalnuotais vynuogynų šlaitais. Jis būna stipresnis žiemą nei pavasarį, kai gali pasiekti 200 km/h greitį. Tuomet dangus dažniausiai būna giliai mėlynos spalvos... Skriejant tarp viduramžių miestų ir miestelių, alyvmedžių ir vynuogynų, gali pasirodyti, kad...

 

2016 – 2017  m. Umbrija žymiai nukentėjo nuo žemės drebėjimų... Seisminės sekos metu stipriausias drebėjimas, siekęs 6,5 balų, buvo užfiksuotas spalio 30 d., Perudžijos provincijoje... Net 40% Italijos gyventojų gyvena aukštos seisminės rizikos zonose, o žemės drebėjimų pasekmių skirtumus iš esmės lemia paveiktų gyventojų tankis. Seismiškumas susitelkęs centrinėje ir pietryčių Italijoje, palei Apeninus, nors kai kurioms Kalabrijos ir šiaurinės Italijos vietovėms taip pat nuolat gresia žemės drebėjimai... Bet šiandien juk visame pasaulyje susiduriama su ekstremalių meteorologinių įvykių pasekmėmis...

 

Tramontana vėjas pasiekia saulėtus Arnaldo Caprai vynuogynus nusileisdamas Apeninų šlaitais, kurie sudaro 30% Umbrijos teritorijos. Likusius 70% dengia kalvos, tarp kurių liejasi svarbiausia teritorinė upė, Tibras. Tad Umbrijos vynuogynų dirvožemis – margas, smėlingas ir molingas, tam tikrose vietose gausu dumblo ir aliuvinių telkinių, netrūksta ir kalkingesnių vietų...

 

Kalvotų Montefalco apylinkių klimatą Sergio Pinna apibūdina kaip Viduržemio jūros, su vidiniu Apeninų mezoklimatu, švelnaus ir lietingo rudens, vidutiniškai šaltos, bet trumpos žiemos, kurios metu sninga retai, vėjuoto pavasario ir sausos, kaštos, ilgos, nors netvankios vasaros. Vidutinė žiemos temperatūra yra 4 – 6 °C, o vasaros – 22 – 23 °C. Vidutinis metinis kritulių kiekis yra nuo 800 iki 1100 mm. Naujausi klimato pokyčių stebėjimai registruoja žemės paviršiaus temperatūros kilimo tendenciją net Umbrijoje, kritulių netolygumą ir vis dažnesnes ankstyvas ir vėlyvas šalnas.

 

Šiuo atžvilgiu, įsteigtas Montefalco vyno apsaugos konsorciumo, teritorijoje veikia „Grape Assistance“ projektas, padedantis atpažinti vynuogių savybių kaitą, susijusią su kintančiomis oro sąlygomis. Sukūrus meteorologinių stočių tinklą galima stebėti, apdoroti ir dalytis informacija konkretaus pasėlio tyrimui vietiniu, arba teritoriniu mastu. Šis projektas suteikia galimybę apriboti nuostolius vynuogynuose ir sumažina fitosanitarinių priemonių naudojimą. Remiantis šia moksline informacija, Arnaldo Caprai vynuogynų valdymo protokolas atnaujinamas kiekvienais metais.

 

2020 m., startavus Agroclim Technology projektui, čia įrengtos dvi vėdinimo sistemos, kuriomis balansuojama pavasario šalnų žala, ir dvi nuotolinio valdymo kintamo greičio drėkinimo sistemos, kuriomis balansuojama vasaros karščio bangų žala. Taikant mechaninį ravėjimą, išvengta cheminių herbicidų panaudojimo ant 95% vynuogynų paviršiaus, pirmenybė teikiama dirvožemyje esančių mikroorganizmų palaikymui. 2021 m. dar kartą ir didesniu kiekiu atliktas organinis tręšimas, atsižvelgiant į skirtingas sklypų savybes, ir pradėta naudotis naujai įdiegta mobilia aplikacija, skirta fitopatologijų valdymui vynuogynuose... Arnaldo Caprai vyninės Mokslinių tyrimų ir inovacijų laboratorijos sukurtų purkštuvų dėka vis dar neišvengiamų fitosanitarinių produktų, t.y. pesticidų, buvo paskirstyta mažiau ir tiksliau, tad galima teigti, kad plati tvarumo samprata tampa apčiuopiama realybe, o įsipareigojimas spręsti kartu aplinkos ir ekonomikos klausimus integruojamas į socialinį kontekstą. Šios medžiagos neišsisklaido žemėje ir ore, o tai yra lemtinga darbuotojų ir aplinkinės bendruomenės sveikatai...

 

Nuo 2016 metų Arnaldo Caprai vyninė įdarbina vis daugiau prieglobsčio prašytojų. 76% dirba vynuogynuose, 16% vyninėje, 6% vyno rūsiuose, 2% konstrukcijoje. 77% jų sudaro vyrai, 23% moterys. Vidutinis amžius – 38 metai: 29% turi nuo 20 iki 30 metų, 30% – nuo 30 iki 40 metų, 22% – nuo 40 iki 50 metų, 15% – nuo 50 iki 60 metų, 4% yra vyresni nei 60 metų. 65% sezoninių darbuotojų yra ne italai. Visų pirma, 23% gimė Nigerijoje, 9% – Maroke, 7% – Pakistane, 5% – Dominikos Respublikoje. Tarp italų 27% gimė Perudžos provincijoje, 5% Neapolio provincijoje. 16% Italijoje gyvena mažiau nei 5 metus, 41% gyvena Italijoje nuo 5 iki 10 metų, 27% nuo 10 iki 20 metų, 16% daugiau nei 20 metų.

 

Arnaldo Caprai vyninė vadovaujasi bendruoju etikos kodeksu bei Pasaulio sveikatos organizacijos ir Italijos sveikatos ministerijos suteikiamais protokolais ir nuorodomis, nuolat remia įvairius sveikatingumą skatinančius projektus teritoriniu mastu.

 

Arnaldo Caprai vynuogynuose, būdingai kalkakmeniu turtingame dirvožemyje Umbrijos slėnio dirvožemis susidarė baigiantis Pleistoceno epochai, daugiau nei prieš 12000 metų prieš mūsų erą įsišaknyję Sagrantino vynmedžiai išties pasiekia optimalų fiziologinį brandumą, tuolab jau virš 10 metų taikant išmaniasiais precizines žemės ūkio technologijas... Sagrantino vynmedžiai vidutiniškai toleruoja miltligę, bijo magnio trūkumo ir kalio pertekliaus, jų derlius gana nenuspėjamas... Nepakartojamas. Intensyvios rubino spalvos ir violetinių atspindžių, būdingai ekspresyvaus, autentiškumo, patvaraus aromato, derinčio su prancūziško ąžuolo niuansais, Montefalco Sagrantino D.O.C.G. vynas patiekiamas 16 – 18 °C temperatūros, dekantuojamas net iki poros valandų... 

 

Arnaldo Caprai vyninės suvokimu, vyrai ir moterys nusilenkiantys vynmedžiams įkūnyja žodžius Šv. Benedikto Nursiečio ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio – dviejų svarbiausių vienuolių ordinų įkūrėjų Umbrijoje. Dar šiandien dalis kelio, kuriuo Šv. Pranciškus vykdavo iš Asyžiaus į Romą, driekiasi tarp Arnaldo Caprai vynuogynų... Vyninė įsikūrusi alyvmedžiais, vynmedžiais ir kviečiais apsodintose kalvose, ten, kur žvilgsnis klajoja laisvai vedamas senovės išminties ir šlovės jausmo...

 

Senovės umbriečiams – taikiai sugyvenusiems kartu su etruskų ir romėnų civilizacijomis – teritorijos ekonominė plėtra jau buvo suvokiama kitaip, kuriant kitokį ūkininkavimo modelį, ir miestai (Amelia, Terni, Narni, Todi, Spoleto, Foligno, Gubbio, Bettona, Assisi) buvo įkuriami prekybiniais tikslais. Vėliau romėnai, taikiai pavergę umbričius, suvokė, kad šie išmanūs ir darbštūs žmonės turėjo būti remiami siekiant užtikrinti gerovę – via Flaminia kelias, suprojektuotas 220 m. prieš mūsų erą, driekėsi per Bevagna, vos kelių šimtų metrų atstumu nuo Arnaldo Caprai“ vyninės.

 

Umbrija – tai žalioji Italijos širdis, turinti nepavaldžias laikui gastronomines tradicijas. Montefalco miestas, 40 km atstumu nuo Perudžios, Umbrijos regiono sostinės, dar vadinamas Umbrijos balkonu – Umbrijos / Toskanos sakralinio meno epicentras, stebinantis ir vyno Montefalco Sagrantino D.O.C.G. dėka iki šiol garsinantis Umbriją visame pasaulyje.

 

Arnaldo Caprai vynas supažindins Jus su stipriu jį puoselėjančių žmonių charakteriu, kompleksiškumu ir meile amžiais saugomai teritorijai... Čia žemė savo derlių atiduoda išmintingiems žmonėms, kurie jį priima su tokiu pat malonumu, kaip priimtų draugą. 

 

 

 

www.arnaldocaprai.it


Bendrinti šį įrašą



← Senesnis įrašas Naujesnis įrašas →