ABRUCAI

Paskelbė VYNO VALANDA

 

„Orlandi Contucci Ponno“ 

XIV a. Contucci šeimai priklausė dauguma žemių Montepagano kalvose, Teramo provincijoje, Abrucų regiono šiaurėje... XVIII a., 1760 m. buvo įsteigta „Orlandi Contucci Ponno“ vyninė, o vynuogynais apsodintus žemės plotus pamažu pradėta parduoti. Šeima pasiliko 45 ha žemių, kurių 30 ha jau tuomet buvo apsodinti vynmedžiais, o 5 ha – alyvmedžiais... 1960 m. jų vynuogynuose atlikti tyrimai parodė, kad šie dirvožemiai yra itin panašūs į Bordeaux apylinkių – aliuvinės kilmės, tad ypatingai palankūs Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon vynmedžių, atgabentų iš Prancūzijos, auginimui –, tad ši vyninė istoriškai svarbi ir tuo, kad pirmoji įvedė tarptautinius vynmedžius Abrucuose.

 

Būtent šiame kontekste stengiamasi atgaivinti Montepulciano vynmedžio, kurio šaknys siekia XVIII a., vertę...

 

„Naturalis historia“ natūralistiniame traktate – enciklopedijoje –, parašytame I a., Plinio il Vecchio teigia, kad Peligna slėnio vanduo ypatingai tinkantis žemdirbystei, vynuogininkystei bei liudijama apie vietinės genties, Peligni, jau tuomet taikomas vynuogininkystės technikas... Andrea Bacci 1595 m. „De naturali vinorum historia“ traktato penktame tome pateikia dar vaizdingesnius Peligna slėnio vynuogynų ir Sulmona apylinkių vynų aprašymus... Nors Frydrichas II teisiškai įvardijo Aprutium apskritį 1233 m. Melfio konstitucijoje, dabartinių Abrucų teritorija administraciniu ir teisiniu požiūriu pradėjo formuotis tik VI - VII a., šią teritoriją okupavus longobardams... Tad 1792 m. Michele Torcia pirmą kartą aprašė Montepulciano vynuoges Abrucuose. Sekančių amžių bėgyje atsirado vis daugiau Montepulciano vynuogių ir vyno liudijimų... XX a. Montepulciano tapo Abrucų emblema...

 

Montepulciano vynuogė – tai antra labiausiai auginama raudonoji vynuogė Italijoje, sekanti Sangiovese vynuogei. Montepulciano vynuogės plačiai naudojamos, net 50-ties D.O.C. ir D.O.C.G. kilmės vietos nuorodas atitinkančių vynų gamyboje, jos plačiai auginamos Abrucų, Markė ir Molise regionuose. Ši vynuogių veislė kažkodėl išlaiko Montepulciano miesto, esančio Toskanoje, vietovardį, kur gaminamas „Vino Nobile di Montepulciano“ vynas, tačiau iš Sangiovese ir Canaiolo ir Mammolo vynuogių... „Vino Nobile di Montepulciano“ pavadinimą sugalvojo Adamo Fanetti, kuris 1925 m. jo pagamino apie 30 tonų... 1931 m. įvykusioje pirmojoje vyno paradoje, Siena mieste, esančiame Toskanoje, šis vynas sulaukė iki šiol neregėto pasisekimo ir buvo vadinamas „ateities vynu“, tad atsirado ganėtinai norinčių gaminti vyną šiuo pavadinimu. Šiam vynui buvo suteikta D.O.C. 1966 m.

 

1800 m. Contucci šeima išties jau buvo viena pirmųjų vyno, vadinamo „Vino Nobile“ gamintojų Abrucuose, kaip konstatuojama dokumentuose... Montepulciano vynuogės beveik neabejotinai yra kilusios iš Pescara provincijos, nors kai kurie enologai jų kilmę vis sieja su Markė regionu, tiksliau su Conero D.O.C. kilmės vietos nuoroda... Montepulciano vynmedis oficialiai įregistruotas Italijos vynmedžių veislių kataloge 1970 m. Paskutinį dešimtmetį vyninamas laikantis vis reiklesnių vynuogininkystei ir vyno gamybai protokolų, Montepulciano vynuogių vynas pasiekė pasauliniu masteliu pripažintų raudonųjų Italijos vynų kokybę.

 

Abrucuose labiausiai žinomas vynas atitinka Colline Teramane Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.G. kilmės vietos nuorodą, nuo 2003 m. suteikiamą raudoniesiems vynams, gaminamiems iš Montepulciano vynuogių, auginamų mažiausiai 3300 vynmedžių viename hektare tankumu vietovėje, apimančioje plačią pakrantės ir pirmųjų kalvų juostą Teramo provincijoje, kuri tęsiasi iki Gran Sasso masyvo ir Monti della Laga papėdės...

 

Monumentalaus Gran Sasso kalnų masyvo šlaituose atsiveria kraštovaizdis, kuriame iki šiol ganosi ožkos, ožiai ir avys, avinai – pirmieji žmogaus prijaukinti gyvūnai –, tarp įtvirtintų pilių, gyvenviečių, žmonių, kurie atviraudami ir dabar dirba žemę, ja žavėdamiesi... Vomano upės, gimstančios 1200 m aukštyje virš jūros lygio ir tekančios 76 km, baseino plotas užima 782 m2. Viršutinėje atkarpoje srauni upės vaga nepailstamai išskaldo sau kelią prieš milijonus metų susiformavusiuose smiltainiuose, tarpinėjė atkarpoje upės molinguose krantuose gausu kalkakmenio, o paskutiniame ruože, iki žiočių, vaga išsiplečia aliuviniuose dirvožemiuose... Kalnų vėjai malšina vasaros naktų karštį ir užtikrina reguliarų ir nenutrūkstamą čia auginamų vynmedžių vegetacinį ciklą, būtiną organoleptinių savybių vystymuisi.

 

Orlandi Contucci Ponno“ vyninė pirmoji išleido pardavimui vyną, atitinkantį Colline Teramane Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.G. kilmės vietos nuorodos reikalavimus... Lietuvoje dabar galime pasiūlyti šio 2017 m. derliaus vyno: Orlandi Contucci Ponno Riserva Colline Teramane Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.G..

 

Orlandi Contucci Ponno“ vynuogynuose augantys Montepulciano vynmedžiai, panirę į žalumą, plačiai siekiantys dangaus, organoleptinėmis savybėmis yra labai panašūs į originalųjį, seniausią, Montepulciano vynmedį, kadangi „Orlandi Contucci Ponno“ vyninė išsamiai išieškojo seniausius prieinamus Montepulciano vynmedžio klonus – vegetatyvinę jų palikuonių visumą – savo valdose ir iš jų dėka tvariai išaugintų vynuogių gamina „Riserva“ vyną kelis šimtus metų patirties sukaupusiuose rūsiuose, ištikimai prižiūrimuose enologo Gianni Fioravanti...

 

Palyginti su Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. vynu, Colline Teramane Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.G. vynas turi būti brandinamas ąžuole bent vienerius metus. Kai brandinamas ne trumpiau kaip trejus metus, iš kurių ne trumpiau kaip vienerius metus ąžuole ir ne trumpiau kaip du mėnesius buteliuose, Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane D.O.C.G. kilmės vietos nuorodą atitinkantis vynas įgyja „Riserva“ nominaciją.

 

Chieti provincijoje taip pat siūlomas Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. vynas, atitinkantis „Riserva“ nominacijos reikalavimus. Šiuo atveju, vynas turi būti brandinamas ne trumpiau kaip dvejus metus, iš kurių ne trumpiau kaip 9 mėnesius ąžuole, o vyno gamibai leistinos ir 15% kitų raudonųjų vynuogių...

 

Septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose Chieti provincijoje buvo įkurta net 40 kooperatyvinių vyno daryklų. Cantina Frentana vyno darykla buvo viena pirmųjų šio kelio iniciatorių, suprojektuota ir pastatyta vertikalių bokštų sistema, kurią įmonė Sernagiotto Emilio di Casteggio užpatentavo pavadinimu Torre Vinaria. „Vinaria“, lotynų kilmės žodis, reiškia vyno daryklą, o „torre“ įtalų kalba reiškią bokštą. Tuo metu tai buvo labai novatoriškas projektas, pagrįstas judėjimo gravitacijos principu, siekiant apriboti siurblių naudojimą, o šis principas vis dar laikomas optimaliu siekiant vyno kokybės. Dėl pasiekto funkcionalumo bei architektūrinio originalumo, šis bokštas vis dar vertinamas kaip Frentano kalvų kraštovaizdžiui būdingas elementas.

 

Cantina Frentana“ vyno daryklos atidarymo metu, 1961 m. gegužės 2 d., Chieti mieste vyko XVI nacionalinė vyno konferencija, tad tomis dienomis net Rocca San Giovanni gyvenvietėje lankėsi geriausi Italijos ir tarptautiniai šio sektoriaus profesionalai... Nuo 92 steigėjų 1958 m. lapkritį, ši vyno darykla išaugo iki 493 narių tais, 1961 metais... 1997 m. „Cantina Frentana“ vyno darykla išleido pardavimui savo pirmuosius ąžuolo statinėse brandintus vynus, sėkminguosius „Rubesto Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.“ ir „Terre di Venere Trebbiano d'Abruzzo D.O.C.“, tuomet, 1999 m., du esminius vynus, sulaukusius svarbių pripažinimų parodose ir specializuotuose giduose  – „Panarda Riserva Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.“ ir „Donna Greta Abruzzo Pecorino D.O.C.“. Nuo tada jų vynai pradėti eksportuoti į užsienį, visų pirma Olandiją ir Vokietiją. 2010 m. debiutavo nauja D.O.C. vynų linija, Abrucų regiono vietinių vynmedžių, skirta restoranams ir vyno barams – „Costa del Mulino“.

 

Tuo tarpu nuo 2000 m. vis didesnis dėmesys skiriamas agronominiams pasirinkimams ir sveikatos, tvarumo ir poveikio aplinkai klausimams. Narių paramai buvo įkurta vynuogininkystės techninė tarnyba, įgyvendinti įvairūs projektai: „Kokybiškas vynuogynas“ įveiklinamas tinkamiausiose žemėse labiausiai norintiems ir pasiruošusiems nariams, profesionalams nuolat kontroliuojant vynmedžių derlingumą ir našumą, turint omenyje, kad vynuogių kokybė vertinama pagal jų cukringumą ir kitus parametrus, taipogi narių įsipareigojimus aukščiausios kokybės „Cantina Frentana“ vynų gamybai; „Vynuogynų bankas“ tiesiogiai perima vynuogynų, kuriems trūksta juos išauginusių vynuogininkų šeimų tęstinumo, valdymą; ir „Ekologinis ūkininkavimas“, taikomas tik konkrečios linijos vynų gamybai. Galiausiai – elektroninių meteorologinių stočių, skirtų klimato stebėjimui, tinklo įrengimas ir naujausios kartos fitosanitarinės kontrolės modelių taikymas visuose vynuogynuose tik dar keletas tvaraus vystymosi kelio etapų.

 

Nuo pirmųjų metų iškilo poreikis plėsti daryklos talpą, kuri šiandien siekia virš 200000 hektolitrų. Torre Vinaria, vyno daryklos bokštas, buvo restauruotas 2014, jame buvo įkurta moderni terasa, tad jam suteikta nauja funkcija, nekeičiant pirminės architektūros.

 

Istorija ir gamtos grožiu turtingos teritorijos išsaugojimas ir puoselėjimas, tvaraus ir kokybiško turizmo plėtra... „Cantina Frentanavynuogininkai, laikydamiesi savo teritorijos tradicijų, beveik išimtinai augina Montepulciano, Trebbiano, Pecorino, Passerina, Cococciola vynmedžius – pastarasis turi didelį potencialą, baltųjų vynuogių veislės, plačiai paplitusios Frentano kalvų apylinkėse, kurio vyno pagrindinė gamintoja – „Cantina Frentana“...

 

Didelis dėmesys vynuogininkystės biologinei įvairovei ir jos apsaugai paskatino šią vyno daryklą įdiegti projektą „Paleovite d'Abruzzo“, siekiant apsaugoti šiuo metu labai retą Europoje laukinį vynmedį (Vitis sylvestris), kurio keletas egzempliorių buvo išlikę netoliese esančioje ąžuolų giraitėje, Torino di Sangro oazėje... Vynmedis buvo dauginamas ir saugomas, bendradarbiaujant su Maiella nacionalinio parko botanikais.

 

Abrucų regione žmonių palaikomas beveik mistiškas ryšys sietinas su Montepulciano vynuogėmis.

 

Net tuomet kai iš Montepulciano vynuogių gaminamas rausvas vynas, jų taninai galingai atskleidžia vaisišką savo organoleptinę gamą. Vienas geriausiai žinomų visoje Italijoje rausvų vynų atitinka būtent Cerasuolo d'Abruzzo D.O.C. kilmės vietos nuorodą – tarminis žodis „cerese“ reiškia vyšnias, primenančias jo aromatą ir spalvą...

 

2021 m. kovo mėnesį „Orlandi Contucci Ponno“ vyninė atnaujino savo įvaizdį, išleisdama savo vynus, savo krašto lobius, su etiketėmis, paauksuotomis begaline meile žemei, jūrai, dangui, įprasminta žiedais, simbolizuojančiais šį ryšį... Įkvėpimą jų sielai suteikė Santa Maria di Collemaggio bazilika, pastatyta 721 m. virš jūros lygio aukštyje Abrucų regiono sostinėje, Aquila mieste, laikoma ne tik jos simboliu, bet ir visų Abrucų architektūros išraiška bei pripažinta nacionaliniu monumentu... Roseto degli Abruzzi poilsiavietėje prie Adrijos jūros, Teramo provincijoje, žymioje lengvabūdiškiau draugiška pakrante, sotumu jūros gėrybių, kylant kelis kilometrus Vomano upės slėniu, likus dvidešimčiai kilometrų iki monumentalaus Gran Sasso kalnų masyvo, jo papėdėje, Montepagano gyvenvietę supančiose kalvose, iš kurių matosi aukščiausios Apeninų viršukalnės, palankiai puoselėjami „Orlandi Contucci Ponno“ vynuogynai.

 

Gussalli Beretta šeima investavo į šią vyninę 2007 m.

 

Abrucų regioną italai net praminė mažuoju Tibetu. Tai viena įspūdingiausių teritorijų, vynuogininkystės prasme, dėl jai būdingos mikroklimatų mozaikos. Vynuogynais užsodinti 32654 hektarų, iš kurių beveik 96% yra kalvose. Bendra vyno gamyba 2022 m. viršijo 3.1 milijonus hektolitrų.

 

2010 m. buvo patvirtinta Abruzzo D.O.C. kilmės vietos nuoroda, apimanti visus 14 Abrucų regione puoselėjamus vynmedžius – Chardonnay, Cococciola, Gewürztraminer, Malvasia Bianca Lunga, Montepulciano, Montonico Bianco, Passerina, Pecorino, Pinot Nero, Riesling Italico, Sauvignon, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Toscano.

 

Vėlgi Cococciola tradiciškai buvo naudojama vynuogių kupažuose dėl gebėjimo subalansuoti vynus, o dabar vis dažniau randama ir parduodama viena, kai vynai atitinka Italijos saugomas geografines nuorodas... Colli Aprutini I.G.T. ir Colline Teatine I.G.T. – taip pat patikimos vietos pradedant 100% Cococciola vyno paieškas, nors tik neseniai patvirtintos, platesnės Abruzzo Cococciola D.O.C. kilmės vietos nuorodos atžvilgiu...

 

Neseniai Abruzzo D.O.C. kilmės vietos nuorodai buvo patvirtinti keturi pozoniai, priskiriami tuomet, kai šios nuorodos teritorijoje gaminami vynai atitinka Superiore ir „Riserva“ kokybės standartus. Tai Colline Pescaresi, Terre di Chieti, Terre Aquilane ir Terre Teramane, kuriam Montepulciano vynuogių vynų atveju priskiriamas San Martino sulla Marrucina pozonis kaip alternatyva, Abrucų regiono pietuose, Apeninuose... Tokiu būdu siekiama įvesti naujas D.O.C.G. kilmės vietos nuorodas, kurių kol kas Abrucuose tik dvi.

 

Labiausiai paplitusi baltoji vynuogė Abrucuose yra Trebbiano Abruzzese, jos vynmedžiais užsodinti apie 5000 ha, daugiausia pakrantėje... Trebbiano vynuogių šeimos vynmedžiai yra žinomi nuo romėnų laikų. Teigiama, kad jų pavadinimas kilęs nuo žodžio „trebula“, reiškiančio ūkį. Centrinėje Italijoje įvairių Trebbiano vynuogių vynas iki šiol traktuojamas kaip „namų vynas“.

 

Vietinių pasakojama, kad baltųjų Pecorino vynuogių veislės pavadinimas yra ganytojiškos kilmės – kadangi žodis „pecora“ įtalų kalba reiškia avį, jie leidžia sau Pecorino vyną vadinti piemenų, ganytojų vynu. Išraiškinga...

 

Pecorino vynas, kaip ir Pecorino sūris pakelia nuotaiką... Pecorino sūriai gaminami net dvylikoje iš dvidešimties Italijos regionų, kiekviename jų itin panašiai, tačiau su svarbiais niuansais, perteikiamais iš kartos į kartą, taip vertinant kiekvieno kraštovaizdžio įtakojamus ypatumus... Apeninai yra vieni turtingiausių kalnų gamtos įvairove visoje Europoje... Labai labai skanu, kai net aštuoniems Pecorino sūriams Italijoje yra pripažinta saugoma kilmės vietos nuoroda, D.O.P.

 

Grakščioje, vasarą mirguliuojančioje tiršta žaluma ir įdegusiais kūnais Adrijos jūros pakrantėje, Abrucų ir Markė regionuose, kiek šiauriau į vakarus, netoliese žibančio prancūziškojo žydrojo kranto, Ligurijos regione, ir Italijos širdyje, Umbrijoje, atskirtoje Tibro upe, bet ir Lacijaus regione, renesansinėje Toskanoje, Pecorino vynmedžiais užsodinti tik 1100 ha... Novatoriški vyndariai supranta jų potencialą.

 

Pecorino vynuogės yra kilusios iš Tronto upės slėnio, kuriuo dalijasi centrinės Italijos regionai Abrucai ir Markė. Pecorino vynmedžius benediktinai, tikintys, kad dykinėjimas sielai priešiškas – „tam tikru metu broliams privalu dirbti rankų darbus, o kitu – atsidėti dvasiniams skaitymams“ – , auginti čia pradėjo prieš 800 metų... Pecorino buvo oficialiai įregistruota Italijos vynmedžių veislių kataloge 1970 m. Pirmasis rūšinis Pecorino vynuogių vynas tik 1996 m. išleistas pardavimui. Orlandi Contucci Ponno Pecorino Superiore Abruzzo D.O.C. vynas gaminamas iš 90-ųjų pradžioje pasodintų, augančių ir bręstančių Pecorino vynuogių.

 

 

 www.orlandicontucciponno.it

 


Bendrinti šį įrašą



← Senesnis įrašas Naujesnis įrašas →